25 Ekim 2012 Perşembe

anne ruhu

Bu sefer on günlük uzuuuunnnn tatili evimde geçirmek istedim. Anneme bu kararımı bir ay önce bildirdiğimde pek ciddiye almadığını belli eden bir ses tonuyla; "sen bilirsin!" dedi. Tatil yaklaştıkça ve benim kararımda ciddi olduğumu ve bu kararımdan dönmeyeceğimi anlayınca ses tonu sitemkardan kızgına doğru değişti ve son telefon konuşmamızda - dün akşam üzeri oluyor bu- sesini duygu sömürüsüne ve öflemelere dönüştürdü. Evet ben de orada olmak isterdim ama bu sefer gerçekten evimde olmak, son iki haftadır hasta olan ve bence direkten dönen kedimi yalnız bırakmamak, bir türlü zaman bulup da yapamadığım, ısrarla ertelediğim işlerimi bitirmek için bu tatile ihtiyacım vardı. Oyumu evimden yana kullandım.
Bayramı evimde geçirmeyi tercih ettim ama çocukluğumdan beri ailenin içinde gördüğüm bayram gelenekleri o kadar kanıma işlemiş ki, ben de kendi çapımda bu bayram onları gerçekleştirmeye çalışıyorum son birkaç gündür. Mesela dün Nazmiye geldi, bayram temizliği yapıldı. Sonra sevgili ile çarşıya çıkıp, çikolatamızı ve tatlımızı aldık. Buradaki herkes aile ziyaretleri yapacak ama olur da bizi ziyarete gelenler olursa kahvenin yanında çikolatamız, neşeli konuşmalarımıza eşlik edecek tatlılarımız eksik olmasın istedik. Evimizin birkaç eksiğini tamamladık. İki gün önce gidip yeni bir kaç kıyafet aldık, bayramlık hesabı. Bayrama hazırız yani. Küçüklüğümden beri bayramlara böyle hazırlanıldı benim ailemde. Erkeklere illa yeni gömlek, çorap alındı, hanımlara etek, elbise ya da ayakkabı. Annem bir gece önce herkesin kıyafetini ütüler, bayram sabahına hazır ederdi. Günler öncesinden tatlısını, çikolatasını, yemeğini, içeceğini hazır ederdi. Eskiden içimdeki bu bayram havasına eşlik eden anne ruhunu çok saçma ve gereksiz bulurdum ama şimdi bu ruhun çok önemli birşey olduğunu düşünüyorum. Şu modern zamanlarda belki hepimize gereken -sevdiklerimizi hatırladığımız, onlar için sevgiyle birşeyler yaptığımız, ailelerimizden gördüklerimizi yansıttığımız- anne ruhudur belki.
Biz bu bayram ailelerimizden uzak bir tatil yapıyoruz ama hepimize ve tabii ki kendime içimizdeki anne ruhlarının eşliğinde sevdiklerimiz ile birlikte yaşayacağımız nice nice mutlu, sağlıklı ve huzurlu bayramlar diliyorum.

1 yorum:

karga'nın günü dedi ki...

Burçin hanım, blogumu beğenmenize sevindim. En kısa zamanda sizi blogunuzda ziyaret edeceğim.
Sevgilerle,