26 Ocak 2011 Çarşamba

yeşil peri gecesi


"Sevginin kesintisiz birşey olduğuna inanıyordum. Sevgi doğuyordu. sonra bir gün ölüyordu. Ölünce hiç doğmamış gibi oluyordu."


Ben Ayfer Tunç'u "Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek" isimli romanı ile tanımış ve çok sevmiştim. Hemen her satırında kendi çocukluğumdan izler taşıyan, romanın akıcı bir o kadar da esprili anlatımına bayılmış bir solukta okuyup bitirmiştim kitabı. Zaman makinasında yolculuk yapmak gibiydi bu kitabı okumak. Ardından "Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Tarihi"ni okudum. Çok ustaca kurgulanmış, ana hikayeyeden kopmadan hem ana karakterlerin hem de yan karakterlerin geçmişleri ve romanda asıl anlatılmak istenilen hikayeyle olan bağlantıları okuyanı sıkmayan, aksine merak içinde bırakan aksamadan ilerleyen bir romandı "Bir Deliler Evinin...". Yazar, "Bir Maniniz Yoksa...." adlı romandaki hem esprili hem de akıcı anlatımı bu romanda da kullanmıştı ve yine oldukça kalın olan bu kitap bu anlatım sayesinde bir çırpıda bitiveriyordu.
Benim geçen hafta bitirdiğim "Yeşil Peri Gecesi", yukarda anlattığım romanlardan dil olarak daha farklı bir roman. Ana karakterin acısını okuyucuya geçirecek kadar acılı. Okurken dudaklarınızda bir tebessüm yerine gözlerinizde yaşlar beliriyor. Ana karakterin acısını taa yüreğinizde hissediyorsunuz. Hele ailenin o mutlu günlerinin anlatıldığı satırlar, kitabın en can alıcı yerleri. Ancak beni romanda en çok etkileyen ana karakter ile sevgilisi Ali'nin aşkı ve ana karakterin şiir sevgisi oldu. Satır aralarında birçok Yıllar geçse de unutulmayan o aşk. Sanki ana karakter benmişim gibi okudum bu romanı ve çok beğendim.
Eğer henüz Ayfer Tunç'u keşfetmediyseniz ya da adını duymuş ama kitaplarını okumamışsanız, hemen bir tane kitabını alın derim. Pişman olmazsınız.

6 yorum:

Leylak Dalı dedi ki...

Kapak Kızı'nı da okursan sevgili Karga bu romanın ana karakterinin geçmişine dönebilirsin ve yan karakterler hakkında bilgi alabilirsin. Ayrıca bağımsız olarak da adının çağrıştırdığı basitlikle ilgisi olmayan güzellikte bir romandır. Ayfer Tunç'un ilk kitabı ve bana onu sevdiren kitabıdır. Öneririm:))

karga'nın günü dedi ki...

Leylak'cım, en kısa zamanda alacağım bu kitabı ve yazarın diğer kitaplarını. Gerçekten çok beğendim bu son kitabını. Eminim diğerleri de çok güzledir. Tavsiyen için çok teşekkürler, sevgiler...

BAYKUŞ GÖZÜYLE... dedi ki...

Bu yazarı hiç okumadım ama merak ettim.Kitabın kapağı da çok değişikmiş...tanıtım için teşekkürler.

Hayat güzeldir.. dedi ki...

Bir Maniniz yoksa... yı bir çırpıda okumuş çok da sevmiştim ancak Bir deliler evinin... romanı çok daha güzel. Yıllar sonra bile okunabilecek bir kitap. yeşil peri gecesini ise henüz okumadım alınacaklar listeme ekliyor teşekkür ediyorum. Sevgiler, Pınar

NzN dedi ki...

Ayfer Tunç yeni yetmeliğimden beri hayatımdadır.
Ablamın yakın arkadaşlarından biri olduğu için hayatımızda adı geçenlerdendir.
Ben de geçen hafta Yeşil Peri Gecesi'ni bitirdim. Zaten güzel bir kitap bekleyerek okumaya başlamıştım. Dolayısı ile mutlu olarak kapattım son sayfayı da.
Dediğin gibi okudukça içim acıdı. Her zaman yaptığım gibi ana karakterin yerine kendimi koydum. Zaman zaman nefesim kesildi....

sevgilerimle

zapere dedi ki...

Hep Kahır... !

http://video.mynet.com/bread_pitt_16/Cem-Karaca-Hep-Kahir/100768/

.....