9 Aralık 2010 Perşembe

koleksiyoncu

"Koleksiyoncu" aşık olduğu kadını kaçırarak bir zindana hapseden kelebek koleksiyoncusu ile kurbanı arasında geçen bir öykünün anlatıldığı John Fowles'ın en etkileyici romanlarından birinin adıdır. Biriktirmenin biraz saplantılı bir iş olduğunun en iyi örneğini ise "11'e 10 Kala" isimli Pelin Esmer'in senaryosunu yazdığı ve Nejat İşler'in başrolünde olduğu biraz karanlık ama çok etkileyici Türk filminde görebilirsiniz. Bu sayfada görecekleriniz ise Karga'nın koleksiyonlarından birkaç örnek.
Çocukken koleksiyon yapmaya peçete ve pullarla başladım. Babamın çalıştığı fabrikaya gelen Japon mühendislerden biri hediye olarak bir pul defteri getirmişti. İçinde çok güzel Japon pulları vardı. O gün o pul defterini almamla pul koleksiyonu yapmaya başladım. Ama öyle filateli servisine falan üye olmadım. Pul biriktirme sevdam o zamanlar pek moda bir iş olan mektup arkadaşlığı olayı sayesinde yurtdışındaki mektup arkadaşlarımdan gelen mektupların pullarını çıkarmakla sınırlı kaldı. Uzun zamandır o işe el sürmüyorum. Ancak peçetelerim öyle değil. Bir sürü peçetem var. Gidilen yerlerden, yemek yenilen restorantlardan kısacası değişik, ilgi çeken peçetelerin olduğu her yerden alınmış sürüyle peçetem var. Hala da nerde güzel, değişik peçeteler görsem hemen bir tanesini çantama atarım. İleride peçetelerimle yapacağım bir işle bir bienale katılmak gibi hayalim var. Bakalım ne zaman gerçekleşecek.
Son yıllarda yapmaya başladığım ve henüz emekle safhasında olan koleksiyonlarım ise mug (kupa), magnet ve çorap koleksiyonları. Peçeteler gibi gittiğim yerlerden mug ve magnet topluyorum. Böyle bir koleksiyonum olduğunu bilenler de gittikleri yerlerden bana magnet ve mug getirir oldular. Şimdilerde çorap da biriktirir oldum. Valla cumartesi günleri gittiğim pazardaki çorap tezgahlarında gördüğüm çoraplar o kadar güzeller ki kullanıp eskittiklerimi atmaya kıyamıyorum. Şimdilik değişik ve farklı olanlar bir kutunun içinde birikmekteler. Sndrfknella, bu gidişle 11'e 10 Kala'da biriktirdiği herşeyle birlikte yaşayan o yaşlı amca gibi olacağımı söylese de bu koleksiyon işinde o kadar ileri gideceğimi sanmıyorum.

2 yorum:

Ipek dedi ki...

Bende de kursunkalem biriktirme hastaligi var ama herhangibir kursunkalemi alip koymuyorum koleksiyonuma. Sadece gittigim yerlerden aldigim uzerinde oraya ait simgelerin, sloganlarin yada isimlerin yazili oldugu kursun kalemleri topluyorum. Cok keyifli oluyor zaman zamn cikarip bakmak..:)

zapere dedi ki...

Valla koleksiyon parçam yok.Aaa yok ben antikayım yaf, unuttum bak :)