22 Temmuz 2010 Perşembe

hayat var mı?

Dün akşam pek saygıdeğer komşumun, sayın senseyimin daveti ile onun malikanesinde film ve bira gecesi düzenledik. Vizyondaki filmimiz Reha Erdem'in "Hayat Var" isimli filmiydi. Son filmi "Kosmos"dan önce çektiği bir film, "Hayat Var". Daha önce Reha Erdem'in hiçbir filmini izlememiştim ama dün akşamdan sonra en kısa zamanda onun diğer bütün filmlerini izlemek üzere kendime söz verdim.
Reha Erdem, kısa kısa diyaloglara yer verdiği filminde bütün hikayeyi oyuncuların mimiklerine ve vücut hareketlerine yansıtmış. Oyuncular, oynadıkları karakterlerin çaresiz mi, yıkılmış mı, pisliğin teki mi vs. olduğunu elleri, kolları, yürüyüşleri, duruşları ile seyirciye aktarabiliyor.
Filmin konusu kısaca şöyle: Hayat, 14 yaşında babası ve yatalak dedesi ile yaşayan bir kız. oldukça zor bir hayatı var. Baba ilgisiz, dede hasta, anne bir kere daha evlenmiş, bir üvey kardeşi var ve ne zaman annesine gitse erkek kardeşine gösterilen sevgi ile sarsılıyor Hayat. Kızın etrafı hep bir umutsuzluk, yıkılmışlık, ilgisizlik ile dolu, çıkış umudu yok gibi gözüküyor. sonunda Hayat, kendince bir çıkış yolu buluyor ama o da bir çıkış mı pek emin değilim. Bence "Hayat Var" sarsıcı bir filmdi. İnsan filmin içine girip sübyancı bakkalı ya da gıcık öğretmenleri dövmek, anneyle babaya ilgisizlikleri için bağırmak, sarsmak isteği ile doluyor.
Filmin diğer güzel bir yanı ise muhteşem İstanbul görüntüleri. Reha Erdem'de o kadar iyi bir fotoğrafçı gözü var ki çok değişik kareler yakalamış.
Sonuç olarak  Reha Erdem'in dünyası ile tanışın derim size. Ha bir de unutmadan Orhan Gencabay şarkıları da filme ayrı bir tat katmış. Benim favorim aşağıda.

2 yorum:

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Aman Şenkuşum,
Şeref verdiniz! Zevkti, benim için.:)
Film sahiden de içine girip, müdahale etmek isteği veriyordu. Neyse, sonunda biraz deniz havası alıp, ferahladık, Hayat adına...
:)

karga'nın günü dedi ki...

Aynen öyle! Belki hayat bir kez olsun güler yüzüne! :))))