23 Kasım 2009 Pazartesi

var mı için(m)izde cesaretli biri?


Bir haftasonu daha bitti, yeni bir hafta daha başladı ama bir mucize olsa da bu haftanın bayrama denk gelen günlerini daha doğrusu bu bayramı takvimden siliversek. Hala sorgulamadan, doğru olup olmadığını bilmeden, körü körüne başka canlıları boğazlıyoruz ve hayvanseverler olarak elimizden birşey gelmiyor. Eminim bu sene de her sene olduğu gibi birçok hayvancağız vicdansız katiller (katil demekte hiç sakınca görmüyorum çünkü anlamsız bir sebepten dolayı, hiç suçu olmayan bir canlının, yardım dileyen, çaresiz gözlerine bakarak canını alan kşilere başka ne denir bilmiyorum), yaka paça yere yıktıkları canlıları katledecekler. İşin kötüsü matahmış gibi de bunu çocuklarına seyrettirip, can almanın ne kadar olağan olduğunu bir şekilde onların akıllarına kazıyacaklar.

Geçen gün televizyonda seyrettim; muhabir, dini bilmem ne müdürüne "Efendim, bu bayram kurban kesmek yerine, bir fakire ya da yardıma muhtaç olanlara yardım da bulunsak nasıl olur?" diye sordu. Amcam ne dese beğenirsiniz? "Olmaz, bu sadakaya girer. Kurban kesmeniz gerekir"dedi. Oldu mu şimdi? İlla bir canlını kanını akıtıcan. Ne diye? Dinen farz. Kim koydu bu kuralı kardeşim? Bilen yok. Kitapta öyle yazıyor. Bence eğer bir dinde, başka bir canlının, işkence çektire çektire canını almaya onay varsa durup biraz düşünmek gerekiyor.

Etrafımızda yardıma muhtaç birilerine yardım etmek, ihtiyaçlarını gidermek, neden sadece bu bayram günlerine denk getiriliyor ya da kurban keserek sevap kazanacağını düşünmek, günahlarından arınacağını sanmak nasıl bir kendini bilmezliktir. Bazı tipler için 361 gün (ha birde Ramazan var, bu tipler 30 ramazan dini bütün olur, ramazan biter, her haltı yerler.) daha doğrusu 330 gün her yol mübahtır, bu dini günlerde aslan kesilirler. İşte bu mallar yüzünden yine binlerce dana, koyun, keçi, deve acı içinde ölecek. Yine biz birkaç gün televizyona, gazeteye bakamayacağız.

Aslında bu biz hayvanseverim diye geçinenlerin de büyük kabahati ve daha doğrusu ayıbı. Niye yıllardır biraraya gelip bu vahşete karşı birşeyler yapamadık. Televizyona gazeteye bakmayarak sadece kendimizi kandırıyor ve bu vahşeti görmezden geliyoruz. Bu görmezden gelme ya da ah vah etme bir işe yarayacak mı ? Yaradı mı şimdiye kadar? yok anca konuşuruz biz işte böyle. Kim etrafındaki kurbanlıkların ipini çözecek ya da büyük alışveriş merkezlerinin otoparklarını basıp kurbanlıkları kaçıracak kadar cesur?

Duyamadım...ne dediniz?

4 yorum:

funda dedi ki...

ben varım ..nereye gidiyoruz önce..

Fifi Croissant dedi ki...

Ismi simdi lazim olmayan bir "hayvan koruma dernegi", birkac kez fuarlarda stand acarak "losemili cocuklar yararina" kurban bagisi toplamisti.

Hayvan koruma dernegi ve kurban.
Hayvan koruma dernegi ve losemi.

Iste boyle bir ulkedeyiz.

karga'nın günü dedi ki...

Sevgili Kedili Cadı, biz birşeyleri değiştiremez miyiz acaba? Böyle bir ülkede yaşıyoruz işte demekle kalıyoruz hep.

karga'nın günü dedi ki...

funda'cım önce Carrefour'u basalım diyorum, sıra diğerlerine de gelir :)))